Stoppat arbete av hinderbanor på Bro Park

Efter måndagens besked från Svensk Galopps styrelse att tills vidare stoppa byggandet av hinderbanor på Bro Park är ämnet naturligtvis hett på sociala medier. För att bidra med fakta vill jag därför redogöra för hur det har gått till ur min synvinkel.

Efter fullmäktigebeslutet i höstas var det segt med att få igång förverkligandet, främst beroende på ny placering av belysningsmaster, som förorsakade ny dragning av hinderbanorna, och sedan beslut om bortsprängning av berg för fri sikt i upploppskurvan. När sedan en hårt pressad anläggningschef fick ta in en utomstående banbyggare för jobbet trodde man det äntligen skulle ta fart. Men efter att med glädje ha varit med och satt in denne i planerna och lämnat över ritningsunderlaget, så kommer istället beskedet den 5 april att bygget är stoppat pga en för hög kostnadskalkyl. Det talades om 21-22 miljoner. Efter att jag fått vara med och rensa i den kalkylen så att man hade samma underlag som låg till grund för fullmäktigebeslutet samt att en del justeringar gjorts i banbygget, bredd och startsträcka, så blev kalkylen istället ca 15 miljoner.

Detta togs sedan upp vid ett möte med delar av SG:s styrelse och galoppsällskapens ordförande. Beskedet efter det mötet blev ”grönt ljus för att fortsätta bygget av hinderbanorna”.  Med det beskedet i ryggen åkte jag till Bro torsdagen 21 april för en genomgång med anläggningschef Kjell Eriksson. Budet blev ”banbyggaren har klivit av uppdraget så nu får du ta över och driva projektet, du har 14 miljoner i budget”. Jag var förbered på denna utveckling, så att efter att ha fått det bekräftat via telefon av VD Ulf Hörnberg så var det accepterat. Kjell och jag fortsätter och besiktigar banområdet (med sprängsalvor dånande i upploppskurvan). Då ringer Ulf upp igen och meddelar att nu skall styrelsen ta upp frågan igen, dagen efter, fredag eftermiddag, så tillfälligt stopp till besked kommer.

Beskedet dröjer till måndag 25/4 (samma dag som SGS:s årsmöte). Det bistra beskedet är stopp för byggandet av hinderbanor under 2016!

Detta är naturligtvis ett stort svek och en katastrof för hindersporten och för hela galoppsporten, som får en massa negativ uppmärksamhet inför invigningen av Bro Park. Säsongen för hindersporten 2017 ödeläggs, eller skall vi rida häcklopp på stora gräsbanan, och skaffa flyttbara steeplechasehinder att ställa ut på samma bana, som styrelsen ville tidigare. Det hela kommer ju också att innebära kraftiga fördyringar, man måste ju nu ändå göra i ordning innerplan så mycket att det går klippa den med gräsklippare för att inte ogräs och sork skall ta över, vilket sedan är bortkastade pengar och arbete när banorna skall anläggas. De märkliga turerna skapar ju knappast något förtroende, de 14 miljonerna i budgeten kan ju knappast ha kommit från SG:s kaffekassa, utan måste ha grundat sig på något beslut, hur kan de ha försvunnit på några timmar utan att lämna ett spår ens av de 5 miljonerna som låg i underlaget för fullmäktigebeslutet? Hur skall man kunna förklara sveket mot oss alla som efter höstens besked att hindersportens framtid var säkrad, och uppmaning att ”nu får ni se till att skaffa hästar också” satsat på att köpa och hoppa in hinderhästar. Enda chansen för SG:s styrelse att återupprätta förtroendet är nog att plocka fram slantarna ur rockärmen igen, de fanns ju uppenbarligen där alldeles nyss.

Påpekas skall också att kostnadsfördyringen på 10 miljoner enbart grundas på en kostnadskalkyl. Inga offerter är intagna för att försöka pressa priserna, risken(!) finns alltså att det kan bli billigare. 

K-B Wirenstål 2016-04-26 

 

Artikelgrupp: 

 

Bastian Stud & Racing

 

Belldale Racing School

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.