Norska hästar starkast i hinderloppen

[130720 - Täby - SG] Lördagens kvällstävlingar på Täby Galopp bjöd på sju spännande lopp över såväl slätt som hinder. Monfalcone och Omoto Sando såg till att det blev norskt i topp i både JK Stora Pris och R Swartling Memorial. Rikshästarna Branson och Senator Sam nådde visserligen inte hela vägen till vinnarcirkeln, men gjorde det ändå bra som tvåa respektive trea. Rätt V65-rad gav 2 828 kronor.

Efter en god fjärdeplats i prestigefyllda Svenskt Grand National på Strömsholm spelades Silk Drum till klar favorit i anrika Jockeyklubbens Stora Pris. Men trots en gedigen prestation under rutinerade Niklas Lovén kunde grållen inte riktigt rå på norske gästen Monfalcone, som lade beslag på den översta pallplasten med en halv längd före favoriten.

Under britten Gerard Tumelty låg Monfalcone med i tätgruppen redan från start. Med fyra hinder kvar att hoppa skruvade åttaåringen upp farten, tog själv över taktpinnen och trots att Silk Drum gjorde ett tappert försök att utmana i slutvinjetten var det inget snack om vem som var först i mål.

- Jag tycker att Monfalcone förtjänade den här segern efter att ha varit knappt slagen trea i senaste starten. Han trivs med att ligga uppe i ledningen och svarar direkt när en konkurrent försöker utmana, sade segerjockeyn.

Monfalcone ägs av H W Brunla Gård och tränas av amatören Tor Wiggo Ellefsen i Norge.

- Monfalcone är en väldigt ärlig häst som alltid gör sitt bästa. Det har varit lite svårt att få igång honom i år eftersom vi inte har haft tillgång till en riktig träningsbana. Istället har vi fått jobba honom på en travbana i trakten, sade Tor Wiggo.

Samtliga åtta hästar fullföljde loppet utan några större incidenter.

Omoto Sando fortfarande herre på täppan

Trots att Omoto Sando har hunnit fylla tio år är han fortfarande herre på täppan bland de skandinaviska häckhästarna. Det visade han än en gång i V65-omgångens inledande Reinhold Swartlings Memorial.

Under sin ständige partner Henrik Engblom tog Are Hyldmos adept över taktpinnen från Strong Wind (L Davies) med dryga varvet kvar till mål. Trots en liten miss över den sista häcken hade den franskfödde valacken inga problem att hålla sig på benen och vann till slut med en dryg längd före Calvados (T Hellgren).

- Idag tyckte jag att Omoto Sando kändes lite trött och lat strax före start, men när loppet väl var igång visste han vad som gällde. Are har gjort ett kanonjobb med hästen, sade Henrik Engblom.

- Omoto Sando är en gammal och rutinerad häst som vet vad det går ut på. Trots att han blivit tio år är han nöjd med livet och det viktigaste för mig är egentligen att hålla honom glad. Närmast siktar vi på Champion Hurdle på den norska derbydagen och sedan kommer vi nog tillbaka till Täby Galopp och Drottningens Pris, sade Are.

Omoto Sando både ägs och är uppfödd av storsatsande Nils Petter Gill (Stall Bonne Nuit). Med en tung favoritseger i den inledande avdelningen blev utgångsvärdet på V65-spelet låga 24 kronor.

 

Artikelgrupp: 

 

Bastian Stud & Racing

 

Belldale Racing School

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.