Hinderlöpen på Strömsholm

Alanco försvarade titeln i Svenskt Grand National

[130616 - Strömsholm - Svensk Galopp] Den 43:e upplagan av Svenskt Grand National blev nästan en repris av fjolårets. Tyske gästen Alanco ville inte lämna över titeln till de svenska utmanarna och tog en ny triumf i Sveriges mest prestigefyllda hinderlopp. Precis som ifjol var det Cevin Chan som red.

Cevin Chan gav tolvårige Alanco en lugn inledning i det 4 500 meter långa kraftprovet samtidigt som Rebel Dancer (J Moore) drog undan i ett lite väl häftigt tempo. Det var inte förrän vid det s k Engelska språnget, ca 1 000 meter kvar till mål, som Cevin Chan gav sin häst marschorder.

I ingången till sjösvängen smög ekipaget fram invändigt om sina konkurrenter, övertog kommandot och försvarade sedan sin position fram till mållinjen.

- Det blev högt tempo från start. Jag visste att Alanco skulle komma på slutet och satt mest och bevakade min position längst bak i fältet. När jag fick luckan var det bara att gå och sedan vann han lätt, sade Cevin Chan.

Hemmahoppet Superman med Niklas Lovén på ryggen gjorde ett tappert försök att ta upp jakten på favoriten efter det sista språnget. Men Alanco var helt enkelt för stark och höll undan med en dryg längd.

Ifjol tränades Alanco av Elfie Schnakenberg. Numera är det hästens ägare Otto-Werner Seiler som står för regin. Redan 1972 hade den tyske tränaren starthäst i Svenskt Grand National.

- Det känns bra att vara tillbaka på Strömsholm efter så många år och vinna loppet. Jag har haft vinnarpokalen hemma i Tyskland det senaste året och är mycket glad över att få behålla den ytterligare ett år, sade Otto-Werner.

Bakom vinnaren lade Dennis Perssons tre hästar beslag på de följande placeringarna.

- Jag måste vara nöjd med hästarnas prestationer. Speciellt Superman gjorde det starkt i sin första start i Svenskt Grand National, sade Dennis.

 

Omoto Sandos tredje triumf i Champion Hurdle

Även häcklöpningen Svenskt Champion Hurdle blev en favorit i repris. Norske gästenOmoto Sando var helt enkelt bara bäst under svenske Henrik Engblom. Från en perfekt position som trea tog Are Hyldmos adept över taktpinnen med knappa varvet kvar till mål och avgjorde med tre komfortabla längder före Dennis Perssons duo Calvados (T Hellgren) och Dzin (N Lovén).

Omoto Sando har startat i Champion Hurdle de fyra senaste åren. Tre av gångerna har det slutat med ett besök i vinnarcirkeln.

- Omoto Sando är min absoluta favorithäst. Billiga lopp kan fälla honom men när det är tufft och verkligen gäller är han bara bäst. Det blev lätt idag. Vi fick en fin start och jag kunde mest sitta och bevaka konkurrenterna, sade Engblom.

Tidigare tränades Omoto Sando av Arnfinn Lund. När den norske tränarnestorn bestämde sig för att sätta punkt för karriären i höstas tog Are Hyldmo över tioåringen.

- Det är naturligtvis stort att ta över en häst som Omoto Sando. Trots sin ålder är han fortfarande sund och frisk. I träning gör han det mesta av jobbet själv, sade Are om Stall Bonne Nuits tioåring.

 

Överlägsen uppvisning av Rockinger

Jockeyklubbens Fegentri Novishäcklöpning utmynnade i en överlägsen uppvisning avRockinger från Cathrine Erichsens stall i Norge.

Efter att ha skuggat ledaren Strong Wind (D Wirenstål) över de inledande varven tryckte Christopher Roberts gasen i botten med tre språng kvar. I ett nafs tog den fyraårige fuxen över kommandot och drygade ut till en överlägsen fjortonlängdersviktoria.

- Det blev ganska enkelt och det kändes som om Rockinger hade mer att ge, sade Christopher efter sin förmodligen sista seger som amatörryttare.

I fortsättningen kommer han nämligen att rida med professionell licens.

- Så nu får jag nog banta ner mig några kilo så jag kan rida fler slätlopp.

Rockinger tränas visserligen i Norge, men ägs av svenske Inge Knutsson i IKC Racing, som satsar stort på galoppsporten och har flera hästar i olika stall runt om i Skandinavien.

- Cathrine tränar även sprintern Hansinger. Vi har fått förtroende för henne och nu har hon fem av våra hästar i träning. Det är första gången jag besöker Strömsholm och det är fantastiskt trevligt att vara här, sade Inge.

 

Rafflande avslutning på dagen

En härlig sommardag på Strömsholm avslutades med steeplechasen Familjen Perssons Minneslöpning (sponsrad av Strömsholms Vandrarhem). Den 3 500 meter långa uppgörelsen blev riktigt jämn. Fyra hästar låg i stort sett sida vid sida över det sista språnget.

Daniel Wirenstål hade haft Talisker fint placerad strax bakom ledande Borgo (O Schnakenberg) från start, tog en invändig lucka över upploppet och i en rafflande slutvinjett avvisade elvaåringen gott avslutande Pokerhuntress (A Yeager) med en längd. Borgo höll godkänt till tredjeplatsen.

- Talisker är en otroligt tapper herre. Han kändes stark och fin hela vägen och vägrade vika ner sig, berömde Daniel Wirenstål.

Talisker har verkligen gått från klarhet till klarhet sedan han började matchas över hinder. Songline-sonen från Satu Tikkajas stall i värmländska Säffle gjorde här sin första start i en riktig steeplechase.

Trots skapligt väder och ett bra arrangemang lyckades publiksiffran inte riktigt nå förväntade nivåer. 2 300 personer passerade entréerna på Strömsholm i söndags. Dagsomsättningen kom upp i drygt 3 miljoner, en liten minskning jämfört med fjolårets siffra.

Artikelgrupp: 

 

Bastian Stud & Racing

 

Belldale Racing School

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.