Gyllene ära för Truckers Glory

Fyra hinderlopp avgjordes på Strömsholm den 12 maj, med anrika steeplechasen Gyllene Hästen som huvudnummer, och det blev tredjehandsfavoriten Truckers Glory, riden av Christopher Roberts och tränad av sin ägare Anders Herlin, som avgick med segern.

Taurito och Henrik Engblom satte upp ett hisnande tempo från starten vid 4200 meter och ledde på första varvet med många längder före klungan, som anfördes av Crin Au Vent och Moss Cloud. Truckers Glory fick hållas i mitten av fältet, tillsammans med Chatham House Rule, Jungleland och Hightower.

När ett varv återstod föll Taurito, som då fortfarande hade ledningen, efter hindret i upploppets början, men lyckligtvis kunde de bakomvarande undvika att dras med i fallet. Crin Au Vent övertog ledningen, tätt följd av Moss Cloud och Truckers Glory, och så såg det ut när de gick in i den långa, stora sjösvängen för sista gången.

Överlägsen vinst

När hästarna dök upp igen hade Truckers Glory och Christopher Roberts passerat sina konkurrenter och gick ifrån till en mycket lätt seger med åtta längder till godo på fjolårstvåan Moss Cloud, och med Crin Au Vent som god trea. Chatham House Rule och Jungleland fullföljde till sista prispengarna, medan Hightower avstannades varvet kvar.

Christopher Roberts vann två av dagens fyra löpningar och berättade så här om loppet:

-Vi fick en fin resa runt och med fri sikt, och när vi gick in i sjösvängen sista gången ville jag se till att ligga jämsides med Moss Cloud, som jag vet är en väldigt bra häst.

Anders Herlin har i Truckers Glory verkligen hittat en hinderklippare med guldkant.

-Jag köpte honom på maj-auktionen på Doncaster för ett år sedan och förra sommaren vann han ju ett Seejagdrennen i Tyskland. Jämfört med de hästar jag har haft tidigare så är han verkligen ett steg upp, menade tränaren.

Truckers Glory vann som bekant även sin årsdebut på Blommeröd i år och nu är siktet inställt på Svenskt Grand National den 16 juni. Dagens seger var värd 40.000 kr.

Calvados är tillbaka!

Stall Stora Skuggans Calvados hos Dennis Persson drabbades i augusti i fjol av en allvarlig skada som innefattade flera spiralfrakturer, och Dennis har berättat att hästen fått tillbringa drygt ett halvår på boxvila innan han kunde börja sättas igång försiktigt igen under våren. Nu var det comeback och årsdebut för 13-åringen, och det syntes inga spår av vare sig ålderstecken eller av skadan när han efter en fin ritt av Niklas Lovén tog en lätt seger i Reinhold Swartlings Memorial.

Positiv tvåa efter ett offensivt upplägg i ledningen blev Luris Pegasus och trea Rock The Boat, före Herr Silvio, medan Fantastic Life tyvärr miste ryttaren i ett tidigt skede av loppet.

Hemmatränaren Dennis Persson kunde pusta ut efter att segern var i hamn.

-Jag är både lättad, och stolt över denna häst, som ju är en profil och ett flaggskepp för svensk galoppsport, påpekade tränaren om sin trotjänare, som har vunnit 24 gånger. Mina tankar går till alla som har hjälpt till att rädda livet på honom, från teamet på Mälarsjukhuset, min egen veterinär och mitt eget team i stallet.

-Det har varit en väldigt lång väg tillbaka, men Calvados älskar att tävla och är inte en häst som bara vill stå och vara sysslolös. Huvudmålet framöver är Svenskt Champion Hurdle den 16 juni, men det kan tänkas att vi anmäler honom till Omoto Sando-loppet i Norge den 31 maj också. Jag utesluter inte heller att det skulle kunna bli någon start utomlands, han har ju tidigare visat att han räcker där också.

Calvados är svenskuppfödd av Eva Mustad och har nu tjänat 2,6 miljoner kronor.

Harden en hård nöt

En Novishäcklöpning reds med fem hästar sedan den sjätte fått strykas på grund av att ryttare saknades och även här blev det en överlägsen vinst när Christopher Roberts tryckte gasen i botten på Harden och gick ifrån positivt häckdebuterande Jessy’s Wonder och mera rutinerade Boldbob i första hand. Mr Metallica, som ledde länge, tröttnade till slut men fullföljde till fjärdepriset, medan Hat Parade avstannades efter att ha missat språnget på en häck och förlorat en sko.

Harden tränas av Sandra Brolin och ägs av tränaren tillsammans med Musse Hasselvall, men hon var på väg att åka utomlands och lät ryttaren sköta segerintervjun.

-En fin häst men gör inte mer än han behöver, och jag märkte att han hoppade bättre när han hade några hästar framför sig, så jag backade ner i början, berättade ”Cricke” Roberts.

Vinna hinderlopp näst bäst

Dagens kanske gladaste vinnare var Kim Stern, som både äger, tränar och rider Dudhsagar, vilken dessutom är uppfödd av Kims mor Gunilla Stern, trots att han är född i Frankrike. Kims segervrål när han passerade mållinjen i ensamt majestät hördes vida omkring.

-Jag kände att jag hade mycket kvar i honom på sista varvet, och efter sista hindret bara drog han iväg med spetsade öron. Så himla roligt att vinna hinderlopp! Det bästa som finns, näst efter våra barn, fastslog Kim.

Bakom vinnaren slutade Ulysses och Jurgita Player på platserna på behörigt avstånd, och även Without Choice kom i mål som fyra, medan Accelerate, som haft ledningen under första halvan av loppet, miste ryttaren i sista sjösvängen.

Lyckad tävlingsdag

Elisabeth Oldengren, projektledare för Strömsholmsgaloppen, var nöjd med dagen och kunde konstatera att allt fungerat bra och enligt plan.

-Att avhålla tävlingar på en naturbana som Strömsholm innebär naturligtvis att det mesta måste skötas analogt och mer fältmässigt än på de permanenta banorna. Men tack vare god planering och medarbetare i projektgruppen som känner ansvar för varje enskild detalj gör vi det bra igen och det är vi tillsammans stolta över.

-Jag vill passa på att framföra mitt varmaste tack till alla trogna och lojala volontärer som med sitt engagemang och sin kärlek till galoppsporten lägger ner enormt mycket tid och kraft på evenemanget Svenskt Grand National varje år. Nu ställde alla som hade möjlighet upp så att denna extraordinära tävlingsdag kunde genomföras på bästa sätt. Imponerande och värt all respekt!

-Nu hoppas jag bara att vi får godkänt av Länsstyrelsen, som kommer om en dryg vecka för efterbesiktning av marken, så att vi är välkomna tillbaka att avhålla fler galopptävlingar på Österängen.

Dagen var en trial och värdemätare inför Svenskt Grand National-dagen den 16 juni, och då samlas alla vänner av hindersport på Österängen igen.

Nadja Bellander

Samtliga foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

 

Artikelgrupp: 

 

Bastian Stud & Racing

 

Belldale Racing School

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.