GN-dagen fin reklam för hindersporten

Vid Svenskt Grand National-dagen på Strömsholm den 16 juni reds fyra hinderlopp som gav fin reklam för hindersporten, och för första gången sedan 2010 blev det en svensktränad vinnare av Svenskt Grand National.

Dagens namn på Strömsholm den 16 juni var Christopher Roberts, som vann båda huvudlöpningarna; Svenskt Grand National med Anders Herlins Truckers Glory, och EASYFIX Svenskt Champion Hurdle med Maria Anderssons Luris Pegasus.

Årets upplaga av Svenskt Grand National, det 48:e sedan starten 1971, hade bara fem hästar till start, men det kom att bli en jämn och spännande löpning där fältet höll väl ihop och samtliga fullföljde. Taurito, som reds av Lukas Sloup, satte tempot från början och på första varvet tog han en stor ledning, som dock minskade ju längre in i loppet man kom. Truckers Glory och Christopher Roberts låg med som tvåa hela vägen, med den tjeckiske gästen Poinsettia som trea, och med Moss Cloud och Jungleland väl med där bakom.

På sista varvet tog Truckers Glory över ledningen, och redan då började han se ut som en vinnare, där han tuffade på obekymrad av tempoökningen och hoppade med stora, säkra språng. Moss Cloud gick också bra hela vägen men kom inte närmare vinnaren än 6 längder i mål, där han nätt och jämnt höll undan för Taurito, som fått förnyade krafter på sista biten och bara var en halv längd bakom tvåan över linjen. Poinsettia och Jungleland fullföljde bra till sista prisplatserna.

-Loppet blev ridet som förväntat, att Taurito tog ledningen, och jag hade kanske lite väl långt fram till honom ett tag, men min häst hoppade bättre och bättre ju större hindren var och efter varje landning tog han tag och sög iväg mot nästa, beskrev Christopher Roberts sin segerritt.

 

En önskedröm uppfylld

För ägare och tränare Anders Herlin, som gjort tre tidigare försök med starthäst i Svenskt Grand National och då inte ens fått sin häst i mål, var detta en dröm som äntligen gick i uppfyllelse.

-Truckers Glory är den bästa häst jag någonsin har haft, och jag hade tur som kunde ropa in honom på Doncaster. När jag fick hem honom märkte jag genast att han är en häst med mycket kapacitet, och han vann ju ett Seejagdrennen i Bad Harzburg förra sommaren, så vi siktar på att åka tillbaka dit om ungefär en månad, om allt är väl med hästen efter den här starten, berättade Anders.

-Det är helt underbart att få vara med om en sådan här seger, och så roligt att få dela glädjen med min gode vän Per Michanek, som också har hjälpt mig med Truckers Glory, men som själv saknar en seger i det här loppet.

Truckers Glory är nu obesegrad i tre årsstarter som har inbringat 230.000 kronor, och han är den förste svensktränade vinnaren av Svenskt Grand National sedan 2010, då Dennis Persson-tränade Lights Out vann. Anders Herlin tränar sin häst i skånska Torna Hällestad.

 

Luris Pegasus flög

I EASYFIX Svenskt Champion Hurdle satt Christopher Roberts på Maria Anderssons Luris Pegasus, och här såg han till att få hand om ledningen direkt, och släppte sedan inte någon inpå livet. Fjolårsvinnaren och spelfavoriten Calvados var den som kom närmast, men det skiljde ändå 6 längder mellan de båda vid målpasseringen. Harden löpte jämsides med Calvados över linjen, men blev diskvalificerad efter invägning, då sadeln hade glidit under loppet och en vojlock hade tappats.

Tredjeplatsen gick till den tyske gästen Rosenkönig, som i början av loppet verkade ha svårt med både tempo och hoppning på jumboplatsen, men som hoppade sig in i matchen vartefter och avslutade bra, följd av Rock The Boat och Torres. Även Varennes och Herr Silvio fullföljde loppet, i god anslutning till fältet, medan den engelske gästen Bialco tyvärr hade strukits för feber.

-Vi fick en väldigt bra start och det var planen att ta täten med honom. På dagens snabba bana kunde han stå hela vägen i det tempot och till och med öka lite på slutet, och jag kände att jag hade mycket häst kvar hela vägen, förklarade ”Cricke” Roberts.

Maria Andersson, som äger och tränar vinnaren på Angarn, har även varit delaktig i uppfödningen av Gloria de Campeao-sonen, tillsammans med Robert Manning.

-Så jag har fött upp både häst och ryttare! Maria är ju mamma till ryttaren.

Luris Pegasus har vunnit två häcklopp på Övrevoll och var som bekant tvåa till Calvados i Swartlings Memorial den 12 maj, så helt oväntad var segern inte, även om han nu gav 7 ggr i vinnarodds som tredjehandsfavorit. Hästen fick även pris, ett täcke, av Svenska FullblodsAvelsFöreningen, SFAF, såsom bästa svenskuppfödda häst under dagen.

För Christopher Roberts innebar dubbelsegern i de båda huvudloppen (samt andraplatser i de båda andra hinderloppen!) också att han fick ta med sig hem det nyinstiftade Staffan Möllers Vandringspris såsom dagens bästa hinderryttare.

 

Dubbel  för Kim Stern

En annan mycket glad och dubbelsegrande ryttare var Kim Stern, som på sin egenägda och –tränade Crin Au Vent ledde i stort sett varje meter av Handelsbanken Kolbäck Familjen Perssons Minneslöpning, som rids på Grand National-banan men utan hindrena 10-13 och på 1000 meter kortare distans. Fantastic Life och Niklas Lovén utmanade på upploppet och såg ut att kunna hota, men ekipaget föll dessvärre i landningen efter sista hindret, lyckosamt nog utan synbara skador.

Därmed kunde Kim Stern rida i mål till helt överlägsen vinst med 14 längder till Chatham House Rule (Christopher Roberts) och ytterligare fyra till den tjeckiske gästen Carry The Glory, medan Dzin avstannades på sista varvet.

Efter detta resultat fick Kim frågan om han inte beklagade att han inte startat hästen i huvudloppet.

-Nej, han står inte så lång distans; jag testade honom på 4200 senast och redan det var för långt, men idag var det perfekt och han var stark hela vägen. Varje gång någon försökte närma sig så sög han tag och drog iväg, så jag tror att vi hade klarat att hålla ifrån oss Fantastic Life också, om han inte hade fallit, menade ryttaren, som ville passa på att ge en eloge till Blommerödsbanan för de lopp som har avhållits där.

-Hade det inte varit för Blommeröd, så hade vi inte haft någon steeplechasehäst till start här idag, fastslog han, och berättade att han nu kommer att söka sig utomlands till Tyskland eller Tjeckien med talangfulle Crin Au Vent.

 

Lovande häckdebut

Jockeyklubbens Novishäcklöpning hade åtta hästar till start efter två strykningar, och ytterligare en utgick tyvärr då Superfly blev stående kvar i starten. Accelerate gjorde skäl för namnet och satte iväg i ledningen, med Dallas, Mr Metallica och Dudhsagar i god anslutning. Så såg det ut mestadels under den 3700 meter långa löpningen, men på sista varvet hade ledaren gjort sitt och Dallas klev fram som en mycket positiv vinnare i sin debut över häckarna. Mr Metallica blev god tvåa före Ulysses, som följdes av Battleoftrafalgar och Dudhsagar. Även Accelerate kom i mål, medan Jurgita Player avstannades på sista varvet.

Henrik Engblom satt i segersadeln på Dallas, som han fått som en ”spare ride” sedan programenlige ryttaren Mark Quinlan hade tvingats lämna återbud.

-Fin häst, första gången jag rider honom, han hoppade väldigt fint, orutinerad men smart, la själv in extra språng när det behövdes, berömde ryttaren.

Ägaren Stall JaLeDi innehåller bland annat Jan Kleerup, som i egenskap av nyvald ordförande i Jockeyklubben fick dela ut sponsorns pris till sig själv och Leif Wretman, som också fanns på plats.

Roy Arne Kvisla tränar Dallas på Bro Park.

-Alltid roligt med hinderlopp; jag är ju själv gammal hinderjockey. Vi provhoppade Dallas lite i fjol, då avsikten var att sälja honom som ridhäst, men jag lyckades övertala ägarna att han skulle få en chans över häckarna, kommenterade tränare Kvisla, som inte uteslöt att det kan komma flera hinderhästar från hans stall. Dallas är svenskuppfödd av Stjärnstallet HB m fl och en son till Layman.

 

Lyckad tävlingsdag

Grand National-tävlingarna på Strömsholm är årets höjdpunkt för alla vänner av hindersport, och även för många andra, som älskar spänningen och den speciella stämningen kring dagen i den vackra omgivningen på Österängen. Den officiella publiksiffran blev 4.133 personer, som satt med sina picknick-korgar och njöt i optimalt kapplöpningsväder, drygt 20 grader och växlande molnighet.

Efter tävlingarna, som gav god reklam för hindersporten, har det kommit besked om flera tränare som är på väg att hoppa in nya hästar, vilket båda gott för framtiden.

 

Artikelgrupp: 

 

Bastian Stud & Racing

 

Belldale Racing School

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.