Första gången jag såg 5 kilometer Steeplechase"live"

CARL AGNER
Leg. Veterinär, Galopptränare

 

När jag var tonårsgrabb i mitten på 60-talet skickade mina föräldrar mig på språkresa. Engelska var bra att kunna så jag tillbringade två somrar i engelska famijer. Förutom onyttigheter som pubbesök ägnade jag mig åt sport som tennis, segling och ridning.
Dartmoorheden var fantastisk, miljön för Sherlock Holmes i Baskervilles hund. En annan favorit var BBC och ITV med deras horseracing. Jägersro Strömsholm och Täby i all ära, men vilka vackra banor de har i England. Ascot, Glorous Goodwood, Newbury var helt fantastiska banor att följa galoppen på. Det enda jag saknade var hinderlopp, den verksamheten ligger nere på sommaren. Det närmaste jag kom var när en kompis tog med mig till Newton Abbot för att se på biltävlingar. "Stockcarraces" körs på galoppbanans innerplan, på samma sätt som man kör STCC på Solvalla.

Dan innan jag skulle åka hem skedde undret, säsongens första "Natrional Hunt races" Gissa var, jo på Newton Abbot halv-timmes bussresa från Torqui där jag bodde. Naturligtvis åkte jag dit och allt jag såg där fick mig ett häpna. Alla 6 loppen gick över hinder, det hade jag aldrig sett i Sverige. Även i Frankrike är det dock standard med speciella tävlingsdagar för "Les obsacles". Kanske något för oss den dagen vi fått sådan fart på sporten att vi får ihop 6 lopp/dag. Tävlingsdagen innehöll 3 häcklopp, 3 Steelechaselopp varav ett över 5 kilometer. Inget konstigt med det, alla tävlingsdagar innehåller ett lopp på 3 miles eller mer. Således 6-700 "långa" steeplechaselopp per säsong. Precis som att vissa slätloppshästar är sprinters och andra är stayers, föredrar olika hinderhästar olika distans. Även hos oss föredrar många hästar långa lopp, min Firefighter var exempel på en sådan. Kim Sterns Apokal var en häst som gillade lång distans.

Tävlingdagen på Newton Abbot innehöll inga storlopp. Ett 2,5 miles hurdlerace och ovanstående 5000 meters Steeplechase var de bäst betalda, båda vanliga handikapper. I övrigt 2 miles Novislöpningar samt ett "sellingrace" där vinnaren såldes på auktion efter målgång. Distanser på minst 2 miles och 3 miles samt nint 2,5 miles är standard i England. Av bantekniska skäl kan distansen variera lite granna mellan olika banor.

På Newton Abbot har man en lite ovanlig bansträckning, den påminner om ett A4-ark med avrundade hörn. Banvarvet är 1 mile, 1 furlong det blir 1600+ 200 = 1800 meter. Man har en gemensam start för 2 milesloppen och de "långa" loppen och lägger till ett varv. Summa 2 miles = 3200 meter + 1800 meter ger totalt 5000 meter. Vid senaste årsmötet föreslog jag att vi skulle göra på samma sätt hos oss. S:t Eriks pris skulle startas på samma ställe som 3500 metersloppen plus att man lägger till ett varv. Men det möttes med totalt oförstående, svenska hästar klarar inte 5000 meter. Har svårt att förstå det resonemanget, S:t Eriks Pris går SIST på säsongen, det 5000 meters-lopp jag såg var säsongens FÖRSTA. I England är dessutom många lopp betydligt längre. Exempelvis Grand National 4,5 miles= 7200 meter Var skulle vi starta S:t Eriks pris annars? 20 meter före vattengraven?

På ärsmötet diskuterades även hinderantalet per varv och vi betydligt än man har i England. Newton Abbots två kortsidor och två långsidor hade vardera en "flight of hurdel". Ett vanligt 2 mileslopp har 8-9 häckar och ett Steeplechaselopp har 12-13 på samma distans. På Täby hade vi 14 respektive 17 på loppen på våra kortaste lopp.

Häckarna man rider över i England kan beskrivas som en "halvfast" hindertyp. Den skall falla omkull vid ett hårt islag men förbli stående vid en lätt touch. Samtidigt skall det vara gynnsammare att hoppa ÖVER häcken än GENOM den. Denna typ av häckar har jag aldrig sett på Svenska banor, i England är det standard. De två långsidorna upploppsrakan och bortre långsidan hade två Steeplechasehinder vardera. På upploppsrakan låg vattengraven just framför läktaren, den hoppades bara en gång i 2 miles- loppen. I finishen red man utanför vattengraven, sista hindret var i början på upploppsrakan. "Open ditch" på bortre långsidan hoppades en gång/varv.

Efter att ha sett ett exempel på hur väl hinderspoiten fungerar i "Old England" och hur stor bredd den har kan jag bara beklaga våran ynkliga situation. Det rids 3500- 4000 hinderlopp/år i England 20-25 /år hos oss. Dessutom har man ett okänt antal Point-to-pointlopp, ett sorts amatörlöpningar. Även i Frankrike är hindersporten stor, det rids runt 2500 hinderlopp/år. Den största banan Auteille ligger i Paris bara 5 minuter från tunnelbanan. Några kilometer från den banan ligger Longchamp, banan med världens bäst betalda slätlopp. Prix de Lärc de Triomphe, 5 miljoner euro i prispotten.

Vi har nu en unik chans att skapa grogrund för en framtida framgångsrik hindersport. Det är viktigt att hindren är säkra så att vi inte måste lägga ned av djurskyddsskäl. Själv är jag veterinär och följer debatten där man jämför "fatal injuries" inom hästspon. Hindren skall dessutom gärna även vara intressanta att följa för publiken. Det behövs hindertyper som är "förlåtande" ett misstag skall inte vara förödande. Hästen skall tappa en meter eller en längd men ändå kunna fortsätta loppet oskadd. Exempelvis det styva plastriset från Auteille en meter från fram- till bakkant, se bild 1 Se även "naturriset" från Täby Galopp när Iter Bis vinner Konungens 1998, se bild 2. Samt att vi hanterar den snäva kurvan, med mindre diameter än en ordinär travbana. Ett problem är våran korta tävlingssäsong, det går bara att tävla på sommarhalvåret. I alla fall på Bro Park Strömsholm, Göteborg och i övriga Mellansverige. Tävlingar i Skåne kan ske en månad tidigare på våren och fram till jul på hösten.

Tänkbara aktiva borde inte heller vara någon bristvara, Sverige är ett stort hästland. Vi har tusentals fälttävlansryttare och tiotusentals hoppryttare där flera säkert )cunde tänka sig att byta ridsport mot galopptävlingar. Precis som jag själv gjorde för 25-30 år sedan.

Artikelgrupp: 

 

Bastian Stud & Racing

 

Belldale Racing School

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.