Färgstarka hinderlopp

[130707 - Täby - SG] Två hinderlopp satte färg på dagen och i Maidenhäcklöpningen över 3200 m blev det väl mycket dramatik, då Best One bröt ut på en häck och skickade av sin ryttare Daniel Wirenstål. Hästen sprang sedan lös och i slutkurvan krockade han med Never Doubt Me, som haft ledningen hela vägen och hoppade strålande bra. Sammanstötningen innebar förstås att alla chanser till prisplats omintetgjordes, men att ryttaren satt kvar och att ekipaget kunde fullfölja loppet till sjätte var en välsignelse i sig.

Christopher Roberts, tidigare amatör- och hinderchampion, red på nyutplockad proffslicens och kom smygande med hinderdebuterande Echinus, vilken funnits med mest baktill i fältet, gick fram och utmanade Come On Deer och Well Fitted i en rafflande slutstrid som han gick segrande ur.

Ylva Brandt tränar vinnaren åt Stall Amska, alias Erna van Doorn, som ju också själv har fött upp valacken efter Dr Fong. För Christopher var det alltså första segern som proffsryttare.

- Ett glassigt liv, men det blir inte så mycket glass, skojade ryttartalangen, som har sänkt sin ridvikt till 62 kg, en imponerande siffra med tanke på hans längd.

Elegant ”spare ride” för Lewis

I steeplechasen över 3500 meter fick förhandsfavoriten Talisker tyvärr strykas på grund av att ryttare saknades sedan Daniel Wirenstål förts till sjukhus med en befarad korsbandsskada, och då såg loppet genast mera öppet ut. Firefighter stod kvar i starten och utgick, och Silent Fly föll med sin tränare Tony Oscarsson efter ett varv. Medan hästen fortsatte själv, blev Tony liggande på marken en god stund, så det hindret fick flaggas av på sista varvet. Tony fördes sedan till sjukhus med befarad skada på nyckelben och skulderblad, men alla hästar kunde ta sig hem för egen maskin.

13-årige steepledebutanten Dow Jones hade befälet under första hälften av loppet och hoppade mycket bra. No Supper fanns i god anslutning hela vägen med väldigt effektiva språng och tog över på sista varvet, där han såg ut att gå mot en välförtjänt seger, men Elegant Song, på vilken Lewis Davies ersatte sjukanmälde Tobias Hellgren, hoppade också bra hela vägen och var den som hade bäst krafter till slutspurten.

Det blev säker seger med en halv längd för den Sonja Olsson-uppfödde Songline-sonen, medan No Supper höll undan med hals för favoriten Monfalcone, som kom med en sen men snabb rush och förpassade Dow Jones till fjärdeplatsen.

Dennis Persson tränar vinnaren åt Stefan Ratell i SRS AB och kunde berätta följande om hästens karriärval:

- När Elegant Song kom till mitt stall var han pensionär och skulle bli ridhäst, men en dag, när han hade blivit skrämd av en flock kor, sprang han långt och hoppade en hel del häckar på vägen, och då bad jag Stefan att få ha hästen kvar i stallet och prova honom på hinder.

- Han hoppar mycket bra och kan vara ett ämne för Svenskt Grand National nästa år och kanske några cross country-lopp ute i Europa. Det är inte uteslutet att vi tar en tur till Tjeckien med honom.

Artikelgrupp: 

 

Bastian Stud & Racing

 

Belldale Racing School

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.